Voertuigen

Voertuigen inboedelverzekering

Het verhalen van financiële schade door diefstal of van schade aan fietsen en/of bromfietsen kan zorgen voor de nodige verwarring. Hetzelfde geldt voor schade aan uw auto of motorfiets.

Fietsenstalling

Diefstal van fietsen, brommers en scooters is vrijwel altijd verzekerd wanneer het voertuig in de schuur of garage is gestald. Hierbij hoeven er geen sporen van braakschade te zijn. Verzekeraars vergoeden namelijk vaak ook diefstal door ‘insluipers’. Zelfs wanneer de schuur open stond op het moment dat deze werd gestolen, zijn er genoeg verzekeraars die hier geen probleem van maken en gewoon vergoeden. In deze situaties is er doorgaans wel sprake van een eigen risico. Dit eigen risico ligt  tussen €100,- en €250,-.

Wanneer fietsen, snor- en bromfietsen in een gezamenlijke stalling staan, moeten er wel sporten van braakschade aanwezig zijn. Hier hebben verzekeraars en gedupeerden namelijk minder zicht op wie de stalling allemaal kan betreden. In beide gevallen (zowel in een gezamenlijke als een niet-gezamenlijke stalling) dient wel aangetoond te kunnen worden dat het voertuig op slot stond ten tijde van de inbraak en/of diefstal.

Fietsen, snor- en bromfietsen die worden gestolen of worden beschadigd op straat, vallen  niet onder de inboedelverzekering. Dit geldt meestal ook wanneer u uw fiets uit uw tuin is gestolen.

Inbraakschade en/of diefstal van motorvoertuigen

Bij veel verzekeraars zijn motorvoertuigen uitgesloten uit de dekking van de inboedelverzekering. Een gestolen of beschadigde motorfiets uit de garage valt dus niet onder de inboedelverzekering. Hiervoor bestaan aparte motorverzekeringen.

Voor auto’s gelden weer andere normen. Diefstal of inbraakschade aan de auto vallen onder de. Echter vallen voorwerpen in de auto vaak wel onder de inboedelverzekering. Belangrijk is hierbij wel dat de gestolen of beschadigde voorwerpen onder uw inboedel vallen. Boeken, kleding of een tas vallen bijvoorbeeld wel onder de inboedelverzekering, maar een autoradio niet.

Motoren en andere motorvoertuigen zijn meestal uitgesloten op de inboedelverzekering. Een omgestoten of beschadigde motor kunt u daarom nooit via de inboedelverzekering laten vergoeden. Hier kunt u zich voor verzekeren door uw motorfiets all-risk te verzekeren.

een zelfde regeling geldt voor auto’s. Schade aan uw auto valt nooit onder de inboedelverzekering. Gestolen voorwerpen uit uw auto kunnen echter wel onder de dekking van de inboedelverzekering vallen. Deze moeten wel onder uw inboedel vallen. Andere gestolen voorwerpen zoals een autoradio of navigatiesysteem vallen onder de dekking van de autoverzekering.