Woonverzekering

Een woning kan schade oplopen door verschillende oorzaken, zoals water, brand, storm, blikseminslag, inbraak of vandalisme en zelfs door verbouwing. In gevallen van schade door deze genoemde oorzaken, biedt een opstalverzekering (financiële) dekking. Omdat het om schade aan de woning gaat, wordt deze schadeverzekering ook wel een ‘woonhuisverzekering’ genoemd.

Een opstalverzekering is meestal een verplichte schadeverzekering voor huiseigenaren. Voor woningeigenaren met een hypotheek is de opstalverzekering altijd verplicht. Als iemand met een hypotheek een huis koopt wil de hypotheekverstrekker (meestal een bank) namelijk financiële zekerheid hebben. Een huurder van een woning is echter geen eigenaar en kan dus geen opstalverzekering afsluiten. De verhuurder van de woning is doorgaans wel huiseigenaar en daarom kan hij of zij wel een opstalverzekering voor de woning afsluiten.

Verschil tussen de opstalverzekering, woonhuisverzekering en woonverzekering

Een opstalverzekering wordt ook wel ‘woonhuisverzekering’ genoemd. Deze verzekering schade dekt schade aan een woning, bijgebouwen en de erfafscheiding. De verzekering dekt echter geen schade aan spullen die zich in de woning bevinden – deze zaken worden gedekt door de inboedelverzekering.

Een opstalverzekering dekt dus schade aan de woning zelf, inclusief alle spullen die wel aard- en nagelvast aan de woning vastzitten. Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen uit de inboedel die niet aard- en nagelvast aan de woning vastzitten.

Omdat huiseigenaren doorgaans zowel een opstalverzekering als inboedelverzekering moeten afsluiten, bieden verzekeraars deze vaak in pakketvorm aan. Dit verzekeringspakket wordt ook wel ‘woonverzekering’ (niet te verwarren met ‘woonhuisverzekering’) genoemd. De opstalverzekering is dus een onderdeel van de woonverzekering.

Bij de meeste verzekeraars kan de woonverzekering worden aangevuld met extra verzekeringen en modules, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, glasverzekering en buitenshuisdekking. De dekkingsmogelijkheden verschillen per verzekeraar. Het is raadzaam deze te controleren voordat u een woonverzekering afsluit.

Hulp bij de keuze voor het type woonverzekering

Als u een woonverzekering wilt afsluiten, is het cruciaal dat u bepaalt welk type woonverzekering u nodig heeft. Een belangrijke factor om dit te bepalen is uw woonsituatie. Op het moment dat u weet wat u nodig heeft, kunt u nagaan welke verzekering het beste bij uw wensen en behoeften past. Het aanbod van verzekeraars en verzekeringen is erg groot. Ook de verschillen tussen verzekeringen zijn groot te noemen. Bovendien zitten er behoorlijk veel haken en ogen aan een verzekering. Om deze reden hebben wij een praktische en eenvoudige vergelijkingstool op onze website. Hiermee maakt u snel en eenvoudig een verantwoorde en goede keuze voor de inboedelverzekering die het beste bij u past!