Veelgestelde vragen

Het afsluiten van een inboedelverzekering roept bij veel mensen vragen op. Vaak gaat dit over specifieke situaties. We hebben een aantal van deze veelgestelde vragen op een rijtje gezet:

Is een inboedelverzekering verplicht?

Een inboedelverzekering is geen verplichte verzekering tenzij dit contractueel bepaald is. Desalniettemin is het erg raadzaam in een inboedelverzekering af te sluiten. Iedereen heeft namelijk wel spullen die kostbaar zijn. Op het moment van schade weet u dan in ieder geval dat deze spullen goed verzekerd zijn. Sommige huurbazen nemen aanvullende clausules op in het huurcontract, waarin van de huurder wordt geëist dat hij/zij een inboedel- en/of aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen uit de inboedel die niet aard- en nagelvast aan de woning vastzitten. Het gaat hierbij om spullen die zich in en om de woning bevinden.  Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf, inclusief alle spullen die wel aard- en nagelvast aan de woning vastzitten.

Wat is huurdersbelang?

Onder het huurdersbelang vallen zaken die de huurder heeft aangebracht of verbeterd aan de huurwoning, maar die niet meegenomen kunnen worden bij een verhuizing. Hierbij kan gedacht worden aan een nieuwe badkamer of een ingelegde (gelijmde) houten vloer. Klik-laminaat valt niet onder het huurdersbelang omdat dit type laminaat losgehaald en meegenomen kan worden. Ook de aanpassingen en verbeteringen die van de vorige huurder zijn overgekocht, kunnen onder het huurdersbelang worden opgenomen.

Deze zaken zijn niet verzekerd in de opstalverzekering van de eigenaar/verhuurder. Bij de opstalverzekering wordt er namelijk geen rekening gehouden met aangebrachte veranderingen of verbeteringen.

Het huurdersbelang kan meeverzekerd worden bij de inboedelverzekering. Sommige verzekeraars houden hier al rekening mee door (bijvoorbeeld) een percentage van de verzekerde waarde van de inboedel aan te houden voor het huurdersbelang (bijvoorbeeld 10%). Andere verzekeraars houden een maximum aan van het verzekerde bedrag voor het huurdersbelang.

Wat is bagatelschade?

Dit zijn ‘kleinere’ schades (meestal enkele tientallen euro’s). Deze schades wegen niet op tegen de kosten die een verzekeraar moet maken bij een schademelding, zoals behandelingskosten en administratieve kosten. Om deze reden hanteren verzekeraars vaak een eigen risico.

Wat is inbraakwerend glas?

Met inbraakwerend glas maakt u het inbrekers aanzienlijk moeilijker om uw woning te betreden. Bij dit type glas wordt de ruit op één of meerdere lagen voorzien van folie. Wanneer een inbreker het glas breekt zal dit niet in scherven op de grond vallen, maar aan het folie blijven plakken. Hierdoor ontstaat er voor de inbreker geen opening om uw woning te betreden.

Keurmerken

Inbraakwerend glas is er in verschillende uitvoeringen. De stevigste uitvoering beschikt over het kwaliteits- en veiligheidskeurmerk 3* SKG. Inbraakwerend glas draagt op deze manier bij aan een veiligere woonsituatie. Daarnaast kan het installeren van inbraakwerend glas u helpen een Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) certificaat voor uw woning te ontvangen.

Korting op de inboedelverzekering

Het installeren van inbraakwerend glas kan u ook helpen uw premie van de inboedelverzekering te verlagen. De wijze waarop het beschadigde glas wordt vergoed hangt af van de wijze waarop u het glas hebt verzekerd. U kunt glas namelijk verzekeren via een aanvullende module op de inboedelverzekering, of via de opstalverzekering.