Onderzoek: Inbraken in Gelderland (2019)

In de eerste zeven maanden van 2019 is er in Gelderland al 1548 keer ingebroken. Dit is een toename van 5,2% vergeleken met dezelfde periode in 2018. Toch had dit aantal inbraken nog hoger kunnen liggen, omdat er dit jaar ook 645 mislukte inbraakpogingen hebben plaatsgevonden in Gelderland. Vorig jaar mislukten er 568 pogingen.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum, dat onderzoek deed naar inbraken in Gelderland. Het onderzoek is gebaseerd op de meest recent beschikbare Nationale Politiecijfers.

Zo gaan inbrekers te werk in Gelderland

In Gelderland hebben dit jaar (tot en met juli) al 2193 inbraak-incidenten plaatsgevonden. 70,6% van deze incidenten had een positieve afloop voor de inbrekers. Hier lukte het de criminelen om daadwerkelijk binnen te dringen. De overige 29,4% van de incidenten liep met een sisser af: 645 keer bleef het dit jaar slechts bij een inbraakpoging. Vorig jaar gingen inbrekers iets ‘succesvoller’ te werk. Toen slaagde 72,1% van de inbraak-incidenten.

Inbrekers weten Arnhem het vaakst te vinden

Tot en met juli dit jaar vonden er in Arnhem 266 inbraak-incidenten plaats. Dit komt neer op 12,1% van het totale aantal incidenten in Gelderland. Je kunt de stad naast de provinciale hoofdstad daarom ook wel de ‘inbraakhoofdstad’ van Gelderland noemen.

Niet altijd lukte het inbrekers echter om binnen te dringen in Arnhem. Het betrof 74 keer uiteindelijk een poging tot inbraak. Bij de overige 192 incidenten hadden inbrekers meer geluk en lukte het hen om daadwerkelijk binnen te dringen; waarmee het ratio geslaagde inbraken 72,2% is. Dit succesratio ligt iets boven het provinciale gemiddelde (+1,6%).

Inwoners Renkum hebben meeste kans op inbraak-incident

In Gelderland vonden er dit jaar gemiddeld 1,06 inbraak-incidenten plaats per 1000 inwoners. In de gemeente Renkum ligt dit aantal met 2,17 incidenten per 1000 inwoners significant hoger. De kans dat er bij iemand uit Renkum wordt ingebroken is daarom 105,2% (!) hoger dan provinciaal gemiddeld.

Wanneer het totale aantal inbraak-incidenten dit jaar wordt afgewogen tegen de hoeveelheid inwoners per gemeente, blijkt een verhoogde kans op een incident ook te zien in Arnhem (+57,8%), Rheden (+51,6%) en Culemborg (+48,9%).

Het zijn daarentegen inwoners van Doesburg die het minste risico lopen. Per 1000 inwoners worden hier namelijk slechts 0,18 meldingen gedaan van een inbraak-incident. De kans dat er een inbreker op bezoek komt, is hiermee 83% lager dan provinciaal gemiddeld. Ook in Oldebroek (-72%), Winterswijk (-64%), en Oost Gelre (-61,8%) wordt er relatief weinig ingebroken per inwoner.

Arnhem: grootste toename inbraak-incidenten

De grootste toename in het absolute aantal inbraak-incidenten heeft dit jaar plaatsgevonden in Arnhem. Vergeleken met dezelfde periode in 2018, werden hier dit jaar 49 meer meldingen gedaan van inbraak-incidenten. Het aantal liep op van 217 naar 266.

De grootste relatieve toename in het aantal inbraak-incidenten is te zien in de gemeente Hattem. Vorig jaar vonden hier in de eerste zeven maanden van het jaar 3 incidenten plaats. Dit aantal is in 2019 opgelopen naar 16.

Beter nieuws is er daarentegen voor de inwoners uit Doesburg. Hier hebben dit jaar namelijk juist 75% minder inbraak-incidenten plaatsgevonden. Het aantal incidenten is hier afgenomen van 8 naar 2. In absolute aantallen heeft de grootste daling in het aantal inbraken en inbraakpogingen plaatsgevonden in Ede. Hier werd dit jaar 58 keer minder toegeslagen door inbrekers, een afname van 29,4% ten opzichte van 2018.

Inbrekers vaakst succesvol in Doesburg en Rozendaal

Ondanks dat er dit jaar significant minder vaak is ingebroken in Doesburg, lijken inbrekers hier wel altijd succesvol te werk te gaan. Bij alle twee de inbraakpogingen wisten de inbrekers namelijk daadwerkelijk binnen te dringen. Ook in Rozendaal lukte beiden inbraakpogingen. Inbrekers gaan overigens ook bovengemiddeld succesvol te werk in Aalten (92,9%), Westervoort (90,9%) en Zutphen (85,5%).

Inbrekers hebben daarentegen het vaakst pech in Winterswijk. Hier slagen ‘slechts’ 36,4% van de inbraakpogingen. Ook in Barneveld (50%), Doetinchem (51%), en Druten (53,3%) zijn inbrekers relatief minder vaak succesvol.

Gelderse inbraak trends per maand

Dit jaar is er tot nu toe bijna elke maand een stijging te zien in het aantal inbraak-incidenten in Gelderland. Alleen in maart is er sprake van een trendbreuk. Toen werden er juist 23 minder incidenten gemeld dan in 2018.