Inboedelverzekering bij schade in de tuin

Veel Nederlanders bezitten een tuin, waar ze vaak ook tuinmeubelen hebben staan. Hierbij kan gedacht worden aan tafels, stoelen, parasols, loungesets en opbergkasten. Maar ook overige spullen zoals tuingereedschap, plantenbakken en wasgoed zijn vaak meeverzekerd. Het zijn vaak kostbare goederen die dus ook schade kunnen oplopen door brand, storm, diefstal, et cetera. In hoeverre is schade aan tuinboedel gedekt met een inboedelverzekering?

Brandschade

Door bijvoorbeeld een ongelukje met een kaars, barbecue of sigaret kan het zomaar gebeuren dat uw tuinmeubelen beschadigd raken. Brandschade is gedekt met de inboedelverzekering. Ook schroei-, smelt-, roet-, en rookschade vallen onder brandschade. Om in aanmerking te komen voor vergoeding is het wel van belang dat de schade niet voorkomen had kunnen worden.

Diefstal, inbraak en vernieling

Een inboedelverzekeraar vergoedt doorgaans altijd schade aan tuinmeubels door diefstal. Vaak is de eis vanuit de verzekeraar wel dat er minimaal sprake is geweest van een afgesloten tuin met een deur die op slot zat. Ook de hoogte van de omheining speelt een belangrijke factor; bij een lage omheining keren sommige verzekeraars namelijk niet uit.

Bij schade aan de tuinboedel na inbraak of vernieling is er normaal gesproken ook sprake van dekking vanuit de inboedelverzekering.

Stormschade

Als uw tuinboedel schade oploopt door een storm, geldt er normaal gesproken een eis van de inboedelverzekeraar dat de storm minimaal windkracht 7 moet zijn geweest om voor vergoeding in aanmerking te komen. Er is wel een afwijking in het eigen risico; dat bij stormschade een hoger maximum kent (tot 250 euro). Als u een tuin heeft is het aan te raden om na te gaan in hoeverre tuinmeubels, duur gereedschap en accessoires vergoed worden. Dit is zeker raadzaam vanwege het feit dat inboedelverzekeraars vaak ook een maximale vergoeding voor tuinschade hebben opgenomen in de polisvoorwaarden. Ondanks dat dit maximum bij sommige verzekeraars op te hogen is, kan dit toch cruciaal zijn bij het uitzoeken van de inboedelverzekering die het beste bij u past.