Buitenhuisdekking

Spullen die met de inboedelverzekering verzekerd zijn, worden ook wel eens naar buiten meegenomen. Een laptop die normaal binnenshuis gebruikt wordt, kan bijvoorbeeld wel eens meegenomen worden naar een locatie buiten het huis (zoals op vakantie, naar een feestje of naar een familielid, kennis of vriend).

In deze situaties bevinden de spullen zich niet meer binnen de woning en vallen ze niet meer standaard onder de inboedelverzekering. Het is daarom raadzaam om in de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering na te gaan of spullen buitenshuis verzekerd zijn. Een buitenhuisdekking is dus een aanvullende dekking op een inboedelverzekering.

Sommige verzekeraars hebben deze aanvullende module buitenhuis standaard binnen in de polisvoorwaarden van de basisverzekering voor inboedel opgenomen, maar bij andere verzekeraars is dit niet het geval. Let goed op de voorwaarden van de verzekeringspolis. Bij een buitenhuisdekking is er altijd sprake van bijkomende voorwaarden.

Een voorbeeld uit de praktijk:

De laptop van een verzekerde is gestolen tijdens een bezoekje aan het terras. De laptop zat opgeborgen in een tas die (niet direct binnen handbereik) tegen de achterste stoelpoot leunde. De verzekerde had een buitenhuisdekking voor zijn inboedel, maar de verzekering vergoedt de schade niet.

Sommige verzekeraars houden namelijk een vuistregel aan dat de buitenhuisdekking alleen van kracht is als (computer)apparatuur binnen het directe gezichtsveld zichtbaar is en binnen handbereik is.