Studenten Onderzoek

Verzekeraars maken het studenten op kamers onnodig lastig

Verzekeraars maken het studenten die op kamers wonen erg moeilijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Bovendien worden studenten vaak ‘gedwongen’ om een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bij de aanvraag voor een inboedelverzekering. Dit terwijl dat in veel gevallen niet nodig is. Het IIC en AIC trekken deze conclusies op basis van bureauonderzoek onder 28 verzekeraars.

Het studentenleven

Het studentenleven is vanuit financieel oogpunt geen makkelijk leven. Zeker niet voor studenten die op kamers wonen. Maandelijks betalen uitwonende studenten collegegeld, kosten voor levensonderhoud, een telefoonabonnement, vervoer, recreatie, sport, en schadeverzekeringen, zoals de inboedelverzekering.

60% verzekeraars oververzekert studenten

Bij de inboedelverzekering wordt het studenten praktisch erg moeilijk gemaakt om een passende en eerlijke verzekering te vinden. Studenten hebben namelijk vaak een studio of een kamer. Als zij de inboedel hiervoor willen verzekeren, berekenen de meeste verzekeraars een premie op basis van een dekking voor de gehele woning. Zo’n 60 procent van de verzekeraars oververzekert studenten hiermee standaard. Opvallend is dat (ook deze) verzekeraars en vergelijkers adverteren met een inboedelverzekering voor studenten, terwijl zij deze niet aanbieden. Een voorbeeld van zo’n verzekeraar is Aegon:

inboedelverzekering Aegon student

Ook vergelijkers maken zich hier schuldig aan:

Inboedelverzekering Independer student

Er heerst veel onduidelijk rondom inboedelverzekeringen voor studenten en kamerbewoners. Uit de onderzoeken van het IIC en het AIC blijkt dat premieverschillen erg groot kunnen zijn. Om misverstanden te voorkomen heeft het IIC zelf een disclaimer opgenomen boven de vergelijker.

Studentenverzekeringen

Om toch een passende premie en dekking te garanderen, bieden sommige verzekeraars een zogenaamde inboedelverzekering voor studenten. 7 van de 28 onderzochte verzekeraars bieden actief zo’n verzekering aan, waarbij de premie over het algemeen lager is dan bij andere verzekeraars.

VerzekeraarStudentenverzekering voor de inboedel?Opmerkingen
Centraal Beheer Achmea
Ja
FBTOJa
ABN AMROJa
OhraJa
Delta LLoydJa
RabobankJa
AONJa
ReaalNeeKamerverzekering niet mogelijk
UniveNeeUitsluitend offline
Nationale NederlandenNee
AegonNeeKamerverzekering niet mogelijk
VerzekeruzelfNee
InsharedNee
HEMANee
DitzoNeeKamerverzekering niet mogelijk
KlaverbladNee
NowgoNee
LancyrNeeHeeft disclaimer opgenomen
UnigarantNee
ZelfNeeKamerverzekering niet mogelijk
ASRNeeKamerverzekering niet mogelijk
INGNee
ANWBNee
SNSNee
Nederlanden van nuNee
Avero AchmeaNee
Bruns ten BrinkNee
De GoudseNee

Oververzekerd door aanvullende verzekeringen

Ondanks het feit dat sommige verzekeraars een beter afgestemde inboedelverzekering voor studenten aanbieden, maken dezelfde verzekeraars zich -ook hier- schuldig aan oververzekering. De aansprakelijkheidsverzekering wordt, bij alle 7 partijen die een studentenpakket hebben, namelijk automatisch toegevoegd als aanvullende verzekering bij de inboedelverzekering, terwijl dit in veel gevallen niet nodig is. In sommige gevallen is de aansprakelijkheidsverzekering zelfs automatisch inbegrepen bij het afsluiten van de inboedelverzekering.

Ruim 99 procent van de Nederlanders heeft volgens het Verbond van Verzekeraars een aansprakelijkheidsverzekering, waardoor (ook uitwonende) kinderen tot 27 jaar zijn meeverzekerd. Zij hoeven zelf dus geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Omdat zij wel een inboedelverzekering af dienen te sluiten en vaak terechtkomen bij speciale inboedelverzekeringen voor studenten; worden zij hierdoor ‘verplicht’ om, ten onrechte, een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hierdoor zijn studenten oververzekerd en betalen zij periodiek bovendien een bedrag voor dekking terwijl dit niet van toepassing hoeft te zijn.

Bank of VerzekeraarAansprakelijkheidsverzekering verplicht?Andere verzekeringen verplicht?
INGJaOngevallenverzekering
BesuredJaReisverzekering
ZekurJaNee
MeeusJaOngevallenverzekering
ABN AMROJaNee
VVAAJaOngevallenverzekering
Kral WestemJaOngevallenverzekering