Zonnepanelen verzekeren

Laatst bijgewerkt op 16-05-2017

Zonnepanelen bieden een hoop voordelen ten opzichte van energie die afkomstig is van diverse traditionele energieleveranciers. Zo zorgen zonnepanelen bijvoorbeeld voor een lagere energierekening én een positieve bijdrage aan het milieu. Om deze reden is een zonnepaneel een duurzame oplossing voor zowel het milieu als de eigen portemonnee. Toch komen er veel randzaken kijken bij het plaatsen van zonnepanelen.

Eén van deze randzaken is de manier waarop de panelen zijn verzekerd in het geval van schade. Zonnepanelen kunnen namelijk vallen onder de opstalverzekering, maar ze worden vaak meeverzekerd in de woonverzekering (combinatie van inboedel- en opstalverzekering). De manier waarop de zonnepanelen worden verzekerd, is geheel afhankelijk van iemands woonsituatie.

Met oog op de naderende zomer, onderzocht het I.I.C. 40 verzekeringen om een duidelijk beeld te creëren van de manier waarop zonnepanelen verzekerd (kunnen) zijn.

Zonnepanelen op een huurwoning

Mensen die woonachtig zijn in een huurwoning sluiten zelf geen opstalverzekering af. De opstalverzekering hoort namelijk afgesloten te zijn door de verhuurder / eigenaar van de woning.

33 van de 40 onderzochte verzekeraars bieden consumenten met een huurwoning de mogelijkheid om een zonnepaneel te verzekeren onder de inboedelverzekering. Bij ongeveer helft van deze verzekeraars vallen zonnepanelen onder de standaarddekking. De overige helft biedt een aanvullende module op de inboedelverzekering, zoals het huurdersbelang, waarmee zonnepanelen gedekt kunnen worden.

Bij 7 van de 40 onderzochte verzekeraars is het niet mogelijk om de zonnepanelen onder de inboedelverzekering mee te verzekeren. Bij deze maatschappijen is het noodzakelijk om een complete woonverzekering af te sluiten.

Zonnepanelen op een Koopwoning

Voor mensen met een koopwoning is het verzekeren van zonnepanelen eenvoudiger dan voor mensen met een huurwoning. Woningbezitters kunnen immers een (verplichte) opstalverzekering (ook wel ‘woonhuisverzekering’ genoemd) afsluiten, waarbij de zonnepanelen (gedeeltelijk) onder de dekking vallen.

Verschillende verzekeraars bieden een zogenaamde woonverzekering (niet te verwarren met de ‘woonhuisverzekering’) aan. Dit is een verzekeringspakket voor huiseigenaren dat doorgaans uit verschillende verzekeringen bestaat. Het pakket bestaat over het algemeen uit een inboedelverzekering en een opstal/woonhuisverzekering. In sommige gevallen zit hier ook een aansprakelijkheidsverzekering en/of rechtsbijstandverzekering bij inbegrepen. Welke verzekeringen wel of niet onder de woonhuisverzekering vallen, verschilt echter per verzekeraar. Het is daarom verstandig dit te controleren voordat u een woonverzekering afsluit.

Totaaloverzicht van verzekeraars

Het onderstaande overzicht van verzekeraars brengt duidelijk in kaart bij welke verzekeringsmaatschappijen het mogelijk is om zonnepanelen via de inboedelverzekering mee te verzekeren.

In de eerste kolom staan de verschillende verzekeringsmaatschappijen vermeld. In de tweede kolom staat de dekkingsvorm. In de derde kolom is te zien of de zonnepanelen onder de inboedelverzekering zijn meeverzekerd.

VerzekeraarType Verzekering
Inboedelverzekering
AEGONUitgebreide DekkingVerzekerd (alleen via extra module)
ANWBAll RiskVerzekerd (alleen via extra module)
Aon DirectAll RiskVerzekerd (alleen via extra module)
Centraal Beheer AchmeaAll RiskVerzekerd (alleen via extra module)
Centraal Beheer AchmeaUitgebreide DekkingVerzekerd (alleen via extra module)
GeneraliAll RiskVerzekerd (alleen via extra module)
InSharedAll RiskVerzekerd (alleen via extra module)
InSharedUitgebreide DekkingVerzekerd (alleen via extra module)
Nederlanden van NuAll RiskVerzekerd (alleen via extra module)
UnigarantAll RiskVerzekerd (alleen via extra module)
ZelfAll RiskVerzekerd (alleen via extra module)
ZelfUitgebreide DekkingVerzekerd (alleen via extra module)
AEGONAll RiskVerzekerd
AllianzAll RiskVerzekerd
BLG WonenAll RiskVerzekerd
De GoudseAll RiskVerzekerd
DitzoAll RiskVerzekerd
DitzoUitgebreide DekkingVerzekerd
INGAll RiskVerzekerd
INGUitgebreide DekkingVerzekerd
KlaverbladAll RiskVerzekerd
KlaverbladUitgebreide DekkingVerzekerd
Nationale NederlandenAll RiskVerzekerd
Nationale NederlandenUitgebreide DekkingVerzekerd
OHRAAll RiskVerzekerd
OHRAUitgebreide DekkingVerzekerd
RabobankAll RiskVerzekerd
REAALAll RiskVerzekerd
SNS BankAll RiskVerzekerd
UnivéAll RiskVerzekerd
UnivéUitgebreide DekkingVerzekerd
ZEKURUitgebreide DekkingVerzekerd
ZLMAll RiskVerzekerd
ABN AMROAll RiskNiet Verzekerd
ABN AMROUitgebreide Dekking
Niet Verzekerd
HEMAAll RiskNiet Verzekerd
LancyrAll RiskNiet Verzekerd
United InsuranceAll RiskNiet Verzekerd
VerzekeruzelfAll RiskNiet Verzekerd
VerzekeruzelfUitgebreide DekkingNiet Verzekerd

*Disclaimer: verschillende dekkingsmethoden kunnen afwijken. Lees daarom altijd goed de algemene voorwaarden van uw verzekeraar voor de actuele voorwaarden.