Checklist Inbraak-, brand- en waterschadepreventie

Het Inboedelverzekering Informatie Centrum heeft een uitgebreide checklist samengesteld met handige tips en trucs waarmee u schade voorkomt. Deze checklist is onderverdeeld in drie categorieën. Hierdoor controleert u gemakkelijk en snel hoe goed uw woning beveiligd is tegen verschillende soorten schade.

Checklist Inbraakpreventie

Gecertificeerd hang- en sluitwerk

Sloten op deuren en ramen

Zorg voor goede sloten op uw deuren, ramen en lichtkoepels. Goede sloten beschikken over een SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk. De SKG is onderverdeeld in drie klassen:

SKG*          Standaard inbraakwerend
SKG**        Zwaar inbraakwerend
SKG***      Extra zwaar inbraakwerend

Gecertificeerd hang- en sluitwerk is onderdeel van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.  Met dit certificaat kunt u tot maximaal 20% korting krijgen op uw inboedelverzekering.

Kozijnen

Kies bij voorkeur voor kunststof raam- en deurkozijnen. Deze zijn steviger en bieden een hogere mate van beveiliging dan houten kozijnen.

Glaswerk

Zorg dat inbrekers uw woning niet kunnen betreden via vernield glaswerk. Kies bij voorkeur voor beveiligd glaswerk. Dubbel glas (zowel beneden als boven) zorgt al voor meer veiligheid in een woning. Op rustige of donkere plekken rondom uw huis kunt u inbraakwerend glas plaatsen. Ook dit glas moet voldoen aan de strenge SKG eisen.

SKG*          Standaard inbraakwerend glas, werkt circa 3 minuten vertragend

SKG**        Zwaar inbraakwerend glas, werkt circa 5 minuten vertragend

SKG***      Extra Zwaar inbraakwerend, werkt circa 10 minuten vertragend

Verlichting in en rondom uw woning

Verlichtingstimer

Als u op vakantie gaat of ‘s avond niet thuis bent, zorg dan voor een timer op uw verlichting. Hierdoor gaat de verlichting na een bepaald tijdstip branden. Hierdoor zullen inbrekers minder snel geneigd zijn om bij uw woning in te breken. Als uw woning meerdere woonlagen heeft, zorg dan ook dat er op iedere woonlaag af en toe lichten branden.

Bewegingssensor

Zorg voor voldoende verlichting rondom uw voordeur. Door een bewegingssensor gaat uw buitenverlichting branden bij beweging. Ook dit zal inbrekers afschrikken. Hierdoor kunt u beter zien wie er ‘s avonds bij u aanbelt. Het verlichten van uw buitendeuren is een verplicht onderdeel van het certificaat Politiekeurmerk veilig wonen. Met dit certificaat kunt u tot maximaal 20% korting krijgen op uw inboedelverzekering.

Rondom uw woning

Bruikbare voorwerpen

Controleer of er om uw woning heen geen voorwerpen liggen die inbrekers zouden kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een hoger gelegen etage te bereiken. Denk hierbij aan ladders, kliko’s, et cetera.

Verlichte parkeerplaats

Zorg dat u weet welke parkeerplaatsen in uw straat wel en niet verlicht zijn. Let bij onverlichte parkeerplaatsen extra op voor mogelijke inbrekers.

Sluit alle ramen

Sluit alle ramen alvorens u uw woning verlaat. Inbrekers zullen elk openstaand kantelraam zien als een mogelijkheid om uw woning te betreden.

Aanvullende preventie

Verwijder post

Als u bijvoorbeeld op vakantie gaat, zorg er dan voor dat iemand af en toe de post van de deurmat haalt. Een stapel post bij de voordeur geeft een inbreker aanleiding om ervan uit te gaan dat de bewoners absent zijn.

Verberg waardevolle spullen

Om inbrekers te ontmoedigen om uw woning te betreden, doet u er verstandig aan om waardevolle spullen uit het zicht te bewaren. Als inbrekers niets waardevols zien liggen in uw woning, zullen zij minder snel geneigd zijn om uw woning te betreden.

Zicht op voordeur

Zorg ervoor dat u vanuit uw hal zicht heeft op wie er bij uw voordeur aanbelt. Op deze manier kunt u ervoor kiezen om de deur niet te openen als u de situatie niet vertrouwt. Dit is tevens een eis van het Politiekeurmerk veilig wonen. Met dit certificaat kunt u tot maximaal 20% korting krijgen op uw inboedelverzekering.

Inbraakalarm

Een anti-inbraakalarm waarschuwt de meldkamer van uw beveiligingspartner wanneer het alarm afgaat. Daarnaast heeft een anti-inbraakalarm een afschrikkende werking op  inbrekers. Dit is zeker het geval wanneer er op de woning staat aangegeven dat deze wordt beveiligd door middel van een alarm. Elektronische beveiliging moet voldoen aan de BORG-norm. Als uw beveiligingssysteem aan deze norm voldoet, kunt u tot maximaal 20% korting krijgen op uw inboedelverzekering.

Checklist Brandpreventie

Detectie

Rookmelders

Zorg ervoor dat u rookmelders bevestigt in uw woning. Doe dit sowieso in de keuken. Hier is de kans op brand en rookvorming aanzienlijk groter dan in overige ruimtes in een woning. Daarnaast is het verstandig om op elke etage minstens één rookmelder te plaatsen. Het plaatsen van rookmelders op elke etage is een onderdeel van het Politiekeurmerk veilig wonen. Met dit certificaat kunt u tot maximaal 20% korting krijgen op uw inboedelverzekering.

Koolstofmonoxide melders

Koolstofmonoxide is misschien wel gevaarlijker dan rook. Dit komt omdat koolstofmonoxide niet zichtbaar is. Koolstofmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden cv-installaties, gecorrodeerde, verroeste afvoerpijpen, et cetera. Omdat koolstofmonoxide geurloos is, merk je niet dat deze dodelijke stof in de lucht hangt. Hierdoor word koolstofmonoxide ook wel de ‘sluipmoordenaar’ genoemd.

Blussen

Brandblussers

Mocht er onverhoopt brand uitbreken, dan is het fijn om de mogelijkheid te hebben de brand in een vroeg stadium te kunnen blussen. Zorg er daarom voor dat een brandblusser in uw woning aanwezig is. De drie meest voorkomende brandblusmiddelen zijn poeder, schuim en CO2 blussers. Een blusdeken is geschikt om kleinere branden mee te sussen. Het gebruiken van brand blussende middelen kan u ook financieel voordeel opleveren ter compensatie van de gemaakte bereddingskosten.

Preventie

Isolatiemateriaal

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook bij brandveiligheid. De snelheid waarmee brand kan uitbreken verschilt per woning. Beschikt een woning over houten kozijnen en houten elementen? Dan zal een eventuele brand zich sneller verspreiden. Nog essentiëler voor brandveiligheid is het gebruikte isolatiemateriaal voor muren en daken. In veel woningen is dit glas- of steenwol. Deze materialen hebben brandveiligheidsklasse A en zijn dus niet brandbaar. Sommige woningen zijn voorzien van bijvoorbeeld purschuim of andere soorten schuim. Deze hebben klasse B1 en zijn zeer ontvlambaar. De verschillende isolatie-klassen zijn:

A          Niet brandbaar

B2        Normaal ontvlambaar

B1         Zeer ontvlambaar

Houdt uw mogelijke vluchtroutes vrij

Zorg dat u de mogelijke vluchtroutes in uw woning in kaart brengt en vrij houdt. Mocht dan  onverhoopt toch een brand ontstaan, dan kunt u uw woning makkelijker ontvluchten.

Elektrische voorzieningen uitschakelen

Zorg dat uw verlichting en andere elektrische apparaten zijn uitgeschakeld als u uw woning verlaat (uitzonderingen tegen inbraakpreventie daargelaten). Voorbeeld: een televisie  die op stand-by modus staat verbruikt nog steeds stroom.

Kachel en/of schoorsteen reinigen

Laat kachels en schoorstenen regelmatig reinigen. Mochten hier verstoppingen ontstaan, dan loopt u een verhoogd risico op rookschade en brand.

Checklist Waterschadepreventie

Preventie buitenshuis

Dakgoot en regenpijp

Controleer regelmatig uw dakgoot op verstoppingen door bijvoorbeeld bladeren. Reinig uw dakgoot minstens een keer per jaar. Let er daarbij ook op of de verbonden regenpijp geen water lekt.

Houtrot

Verrot hout laat veel vocht door. Merkt u dat uw kozijnen of andere houten elementen van uw woning sporten van houtrot beginnen te vertonen? Vervang deze onderdelen dan. Om houtrot te voorkomen is het belangrijk dat u het hout (met enige regelmaat) goed schuurt, verft en lakt.

Ramen

Controleer regelmatig uw ramen op vochtplekken. Bij waterschade moeten de ruiten direct worden vervangen. Het is ook mogelijk dat vocht tussen de twee glaslagen van dubbel glas trekt.

Preventie binnenshuis

Lekkende kranen

Lekkende kranen of waterleidingen zijn een veel voorkomende vorm van lekkage. Veel mensen reageren niet direct bij lekkage. Dit is niet verstandig. Lekkende kranen kunnen namelijk vochtplekken in de vloer en in de muur veroorzaken.

Kitranden

Missende of beschadigde kitranden in uw bad, douche of toilet, kunnen zorgen voor waterschade. Indien u constateert dat kitranden aan vervanging toe zijn, is het raadzaam om dit direct te doen.

Wasmachine en vaatwasser

Wasmachines en vaatwassers kunnen voor een hoop waterschade zorgen. In de meeste gevallen is een slecht bevestigde afvoerslang hier de boosdoener. Enkele preventieve middelen zijn hier een lekbak en een waterslot voor de afvoerslang.

Bevroren leidingen

In de winter kunnen leidingen bevriezen. Om dit te voorkomen is het verstandig om de leiding naar de buitenkraan dicht te draaien in de winter.. Zorg er daarnaast voor dat de leidingen geïsoleerd zijn. Om bevroren leidingen te voorkomen, is het verstandig om de thermostaat altijd op minimaal 15 graden (celcius) te hebben staan.

Kelder/kruipruimte

Omdat water altijd het laagste punt opzoekt, is uw kelder bij zware regenval meestal de eerste plek waar u last heeft van wateroverlast. Hierbij helpt het als het fundament van uw woning goed is geïsoleerd. Helaas heeft u hier zelf niet altijd invloed op. Wat u wel kunt doen is een jaarlijkse controle van de leidingen in uw kruipruimte . Tijdens dit controlemoment kunt u lekkages vroegtijdig signaleren en (indien nodig) leidingen strakker aandraaien.