Onderzoek: inbraken in Groningen (2019)

In het eerste kwartaal van 2019 werden in de provincie Groningen minder inbraakpogingen gedaan dan in dezelfde periode een jaar eerder. Begin 2019 werd 332 keer een inbraakincident gemeld bij de Groningse politie, terwijl er in dezelfde maanden in 2018 nog 389 meldingen waren. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), op basis van de meest recente nationale Politiecijfers.

De gemeenten Westerkwartier en Oldambt werden veiliger, want het aantal inbraken nam behoorlijk af met 54,6% minder incidenten. In 2018 werden daar nog 64 inbraakincidenten gemeld, maar in 2019 werden ‘slechts’ 29 meldingen gedaan door bewoners van een van die gemeenten.

Toename in Veendam

Een sterke toename was juist te zien in de gemeente Veendam. In 2018 werd vijf keer een inbraakincident gemeld, terwijl dit in de eerste drie maanden van 2019 dertien keer gebeurde.

In de gemeente Groningen probeerden criminelen het vaakst in te breken: 188 keer. In Appingedam, Loppersum en Pekela werd minder vaak ingebroken. In die drie gemeenten bij elkaar werd in totaal elf keer een poging tot inbraak gedaan.

Westerkwartier en Het Hogeland: 9 op de 10 inbraken slaagt

Bij de gemelde inbraakincidenten slaagden inbrekers er niet altijd in binnen te dringen. Van de 332 pogingen lukte het criminelen 265 keer om in te breken, een succesratio van 79,8%. De grootste kans op succes hadden inbrekers in de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier, waar negen op de tien inbraken succesvol verliepen (88,9%). In beide gemeenten mislukten slechts twee van de achttien pogingen.

Minder succesvol waren inbrekers in de kleinste gemeenten van Groningen. In Loppersum, Appingedam en Pekela werden niet alleen de minste inbraakpogingen gedaan – inbrekers slaagden er ook minder vaak dan elders in de provincie. Bij vijf van de elf pogingen lukte het inbrekers niet om binnen te dringen.

Grootste kans op inbraak in Groningen

Het is niet verrassend dat de meeste inbraken plaatsvinden in de gemeente Groningen, aangezien zo’n 40% van de provinciale bevolking in die gemeente woont. Maar als inwoner van de gemeente Groningen is het ook waarschijnlijker dat je met een inbraak te maken krijgt: per 1.000 inwoners is de kans op een inbraak 46,7% groter dan in andere Groningse gemeenten.

Ten opzichte van andere gemeenten is er juist een kleine kans op een succesvolle inbraak in de gemeenten Loppersum (-77,1%) en Appingedam (-62,4%).

Inbrekers succesvoller vergeleken met vorig jaar

Begin 2018 lukte het inbrekers 286 keer om binnen te dringen. Dat is 73,5% van alle inbraakpogingen in die periode. Hoewel inbrekers in de eerste drie maanden van 2019 minder vaak slaagden dan (265 keer) is het slagingspercentage 6,3% hoger. Dat komt door een lager aantal mislukte inbraken: in 2018 waren dat er 103, terwijl het er in 2019 nog slechts 67 waren.